Striping & Star of Life: beschermde beeldmerken

Striping & Star of Life: beschermde beeldmerken

Nederlandse ambulancezorgprofessionals hebben bijzondere taken en bevoegdheden. Het is daarom erg belangrijk dat het publiek direct kan zien dat ze te maken heeft met ambulancezorg.

Striping & Star of Life

Ambulances herken je aan de opvallende kleur geel (RAL 1016) en aan de blauwe en rode strepen. Deze strepen worden striping genoemd. Ook politie, brandweer, Koninklijke Marechaussee, Douane en reddingsbrigade maken gebruik van de striping. Naast de striping staat er nog een beeldmerk op ambulances, namelijk de ‘Star of Life’. Dit is een blauwe ster met zes ‘stralen’. In het midden van de ster staat een esculaap (slang). 

Auteursrechtelijk beschermde beeldmerken

De ‘Star of Life’ en de striping zijn beide auteursrechtelijk beschermd en als merk gedeponeerd. De merkrechten zijn eigendom van respectievelijk Ambulancezorg Nederland (AZN) en de staat.

Misbruik striping

Alleen ambulancezorg, politie, brandweer, Koninklijke Marechaussee, Douane en reddingsbrigade mogen de striping gebruiken. Dit is dus voor alle andere organisaties of personen niet toegestaan. Gebeurt dit wel, dan treedt het Instituut voor Fysieke Veiligheid (IFV), in opdracht van de Staat, handhavend op tegen deze organisaties of personen. Ziet u misbruik van de striping? Meld dit dan bij het IFV via handhaving@ifv.nl.

Meer informatie?

Hebt u naar aanleiding van deze informatie vragen of wilt u meer weten? Kijk dan op striping.nl of stuur een mail naar info@ambulancezorg.nl.