C2000

C2000

C2000 is het digitale communicatienetwerk voor de hulpverleningsdiensten. Kenmerkend zijn de mogelijkheden voor een snelle opbouw van een gesprek, groepsgesprekken, noodoproepen, niet-afluisterbare communicatie en exclusiviteit: het systeem wordt uitsluitend gebruikt door hulpverleningsdiensten en daaraan gelieerde organisaties. 

Snelle en ongestoorde communicatie is essentieel voor het veilig en effectief functioneren van hulpverleners en daarmee voor de veiligheid van burgers. De minister van Justitie en Veiligheid heeft vier disciplines als aangewezen gebruikers benoemd (politie, brandweer, defensie en ambulancezorg). Het C2000 netwerk is gebaseerd op de TETRA-standaard, de wereldwijde standaard voor mobiele communicatie voor de sector Openbare Orde en Veiligheid.

In Nederland gebruiken ongeveer 80.000 personen C2000, 7 dagen per week, 24 uur per dag. Hulpverleners communiceren via C2000 met de meldkamers en met elkaar. Het systeem wordt gebruikt voor alle hulpverleningen, zowel tijdens de dagelijkse routine als tijdens grootschalige incidenten en rampen.