Systeem-aanpak STEMI’s bekroond met Andreas Grüntzig Ethica Award

16-05-2023
  • Systeem-aanpak STEMI’s bekroond met Andreas Grüntzig Ethica Award/

Systeem-aanpak STEMI’s bekroond met Andreas Grüntzig Ethica Award

De systeem-aanpak bij ST-elevatie myocardinfarct (STEMI) van het EMS Leadership Network is vandaag door PCR bekroond met de prestigieuze ‘Andreas Grüntzig Ethica Award’. Martin Smeekes, Freddy Lippert en Pierre Carli namen vanuit het EMS Leadership Network EU namens alle ambulancezorgorganisaties ter wereld de award in ontvangst. De feestelijke uitreiking vond plaats tijdens de openingsceremonie van het 30ste jaarlijkse EuroPCR-congres in Parijs.

Elk jaar reikt PCR, de internationale vereniging van interventiecardiologen, de Andreas Grüntzig Ethica Award uit aan initiatieven die het verschil maken voor hartpatiënten. Dit jaar viel de eer te beurt aan de systeem-aanpak bij STEMI, waarbij de meldkamer ambulancezorg, ambulancezorg en het ziekenhuis samenwerken, waardoor de patiënt sneller gedotterd wordt. PCR noemt de systeem-aanpak een voorbeeld en inspiratie voor de ontwikkeling van de wereldwijde acute cardiologie.

Een eer

Martin Smeekes, Freddy Lippert en Pierre Carli, vertegenwoordigers van het EMS Leadership Network EU, namen de award in ontvangst namens alle betrokken EMS-organisaties. Martin Smeekes: “Het is een eer om op dit podium deze bijzondere prijs in ontvangst te mogen nemen. Uniek in Nederland is dat we nu in alle RAV’s afzonderlijk de tijd die verstrijkt tussen het bellen van 112 en de aankomst van de patiënt met een STEMI bij het ziekenhuis registreren, rapporteren en gebruiken om onderling te vergelijken en verbeteringen door te voeren. We lopen in dat opzicht ver voor samen met de Denen, die vergelijkbare dingen doen. De interventiecardiologen hopen dat de rest van de wereld deze systeem-aanpak ook gaat volgen.”

Samenwerking ambulancezorg en interventiecardiologen

Smeekes vervolgt: “Prof. Jan Piek, Amsterdam UMC en chairman van het internationale cardiologen netwerk Stent-Save a Life, heeft de EMS-organisaties met deze aanpak voorgedragen. Hij was altijd al een groot voorstander van systeemaanpak bij STEMI’s. Hij weet uit eigen ervaring hoeveel effort we hebben gestopt in de samenwerking tussen ambulancezorg en interventiecardiologen van het Amsterdam UMC en Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar vanuit RAV Noord-Holland-Noord. Ik ben trots dat de aanpak nu de internationale aandacht krijgt die het toekomt.”

Meer informatie

Wil je naar aanleiding van dit artikel meer weten? Neem dan een kijkje op de website van EuroPCR 2023.