24-01-2019

SUPPORT Coach app

De SUPPORT Coach app is ontwikkeld door het Academisch Medisch Centrum (AMC) om ondersteuning en zelfhulp te bieden aan mensen die last hebben van psychische klachten, met name traumatische stress klachten, na het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis. De app biedt informatie over traumatische stress klachten en professionele hulp, een zelf-test die inzicht geeft in de aanwezigheid en het beloop van traumatische stress klachten, mogelijkheden in het vinden van (professionele) hulp, en een agenda functie om afspraken, oefeningen en activiteiten in te plannen. Daarnaast bevat de app talloze oefeningen die kunnen helpen bij het omgaan met traumatische stress klachten, zoals ontspanningsoefeningen, tips voor een betere nachtrust en ademhalingsoefeningen. Gebruikers van de app kunnen de oefeningen personaliseren door het toevoegen van hun eigen foto’s, muziek en contactpersonen. De app is niet bedoeld ter vervanging van professionele hulpverlening.

Onderzoek naar effectiviteit van de app

De SUPPORT Coach is gebaseerd op principes van cognitieve gedragstherapie, een bewezen effectieve therapie bij PTSS klachten. De SUPPORT Coach is oorspronkelijk in Amerika ontwikkeld. Verschillende onderzoeken in Amerika laten zien dat gebruik van de Amerikaanse versie van de app leidt tot een vermindering van PTSS klachten.

Het AMC heeft in een grootschalige studie onder zorgprofessionals met enige vorm van psychotrauma klachten de effectiviteit van de Nederlandse SUPPORT Coach onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat gebruik van de app daadwerkelijk leidt tot vermindering van negatieve gedachten over het ingrijpende incident, en tevens leidt tot toename van veerkracht.

Downloaden app

De SUPPORT Coach app is gratis te downladen in de app stores. Voor meer informatie verwijzen wij u naar het nieuwsbericht van het AMC.

Vragen

Wilt u meer informatie over hoe u de SUPPORT Coach het beste kunt gebruiken, of meer informatie over het onderzoek? Mail dan naar: supportcoach@amc.nl.