Persbericht

04-09-2018

Snelle hulp bij een hartstilstand nu landelijk geregeld

Vanaf vandaag heeft Nederland één landelijk oproepsysteem voor reanimatie: HartslagNu. Burgerhulpverleners die zijn aangesloten bij het systeem kunnen nu overal in Nederland worden opgeroepen bij een 112-melding van een hartstilstand. Waar ze ook zijn. Nederland is hiermee het eerste land ter wereld dat op deze schaal burgers alarmeert om het slachtoffer van een hartstilstand te hulp te schieten.

Het nieuwe HartslagNu is een samenvoeging van twee oproepsystemen, HartveiligWonen en HartslagNu, die ieder een deel van ons land bedienden. Voorheen was inzet van burgerhulpverleners bij een hartstilstand niet mogelijk als de burgerhulpverlener zich bevond buiten de regio waar hij of zij was aangemeld.

Alle ambulancemeldkamers aangesloten

Inmiddels zijn alle ambulancemeldkamers in Nederland aangesloten op het nieuwe systeem. Zodra bij registratie van een 112-melding het vermoeden van een hartstilstand ontstaat, verstuurt het systeem automatisch een oproep naar burgerhulpverleners in de nabije omgeving van het slachtoffer. Zij krijgen via hun mobiel de opdracht te reanimeren of de dichtstbijzijnde AED te halen die bekend is bij het oproepsysteem. De centralist van de meldkamer kan deze oproep alsnog tijdens het verdere gesprek met de melder annuleren. Zijn er voldoende burgerhulpverleners die op de melding reageren, dan krijgen de opgeroepen burgerhulpverleners die nog niet hebben gereageerd automatisch een annuleringsbericht.

Lancering van één nieuwe app

Het nieuwe HartslagNu lanceert direct een nieuwe app waarmee ze burgerhulpverleners overal in Nederland kan alarmeren. Zij ontvangen bij een hartstilstand in hun buurt een pushbericht met een oproep om direct naar het slachtoffer te gaan of eerst de dichtstbijzijnde AED te halen die bekend is bij het oproepsysteem. De app is voor iedereen te downloaden in de App Store en Google Play Store. Burgerhulpverleners die nog niet zijn overgestapt naar de app, worden gealarmeerd via sms.

6-minutenzone dichterbij

In een 6-minutenzone wordt het slachtoffer van een hartstilstand binnen zes minuten gereanimeerd en gedefibrilleerd. Reanimatie en de inzet van een AED binnen de eerste zes minuten biedt de grootste kans op overleving. In een situatie waarin elke minuut telt, kunnen de burgerhulpverleners van HartslagNu snel ter plaatse zijn. Zo kan de hulpverlening al starten terwijl de ambulance nog onderweg is en heeft het slachtoffer de beste overlevingskans.

Partijen bundelen krachten

HartslagNu is tot stand gekomen in een samenwerking tussen de Hartstichting, het Rode Kruis, Stan (voorheen HartveiligWonen) en HartslagNu. De samenwerking is mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport. Alle ambulancediensten in Nederland hebben zich aan HartslagNu verbonden.

Over HartslagNu

HartslagNu is hét landelijk alarmeringssysteem bij reanimatie in Nederland. Bij een 112-melding van een hartstilstand alarmeert het systeem automatisch burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer die direct hulp kunnen verlenen: starten met reanimeren en zo snel mogelijk de dichtstbijzijnde AED inzetten. Zo draagt het systeem bij aan een grotere overlevingskans bij een hartstilstand. HartslagNu is een samenwerkingsverband van de Hartstichting, het Rode Kruis, Stan en de Regionale Ambulancevoorzieningen.

Meer informatie

Lees meer over HartslagNu en/of meld je aan als burgerhulpverlener op HartslagNu.nl.