Per 25/9 richtlijnen reanimatie buiten het ziekenhuis terug naar normaal

24-09-2021
  • Per 25/9 richtlijnen reanimatie buiten het ziekenhuis terug naar normaal/

Per 25/9 richtlijnen reanimatie buiten het ziekenhuis terug naar normaal

Nu een groot deel van de Nederlandse bevolking is gevaccineerd en de verspreiding van het coronavirus beperkt is, is het verantwoord de reanimatiezorg weer terug te brengen naar de normale situatie. Dat betekent dat slachtoffers van een circulatiestilstand weer kunnen worden gereanimeerd volgens de normale richtlijnen, inclusief beademen.

Gedurende de afgelopen 1,5 jaar heeft de COVID-19 pandemie geleid tot een advies voor aangepaste richtlijnen reanimatie. Deze aanpassingen waren met name bedoeld om hulpverleners en slachtoffers te beschermen tegen besmetting. En ook om slachtoffers van een circulatiestilstand zo goed mogelijk te reanimeren onder de omstandigheden van een pandemie.

Weer beademen

Door de vaccinaties is de kans op ziekte door COVID-19 nu sterk verminderd. Daarom heeft de NRR in overleg met Ambulancezorg Nederland, de Nederlandse Vereniging van Medisch Managers Ambulancezorg en HartslagNu besloten dat het verantwoord is de reanimatiezorg weer terug te brengen naar de situatie van voor de pandemie. Slachtoffers van een circulatiestilstand kunnen weer worden gereanimeerd volgens de normale richtlijnen, inclusief beademen. Per 25 september gaat dit in.

Gezond verstand

Uiteraard is coronavirus niet opeens uit onze samenleving verdwenen. Blijf als hulpverlener dus uw gezonde verstand gebruiken. U kunt als burgerhulpverlener er altijd voor kiezen om in een specifieke situatie bijvoorbeeld niet te beademen, of juist wel te beademen. Denk daarbij aan uw eigen gezondheid, die van het slachtoffer en die van omstanders en andere hulpverleners.