25 jaar Landelijk Protocol Ambulancezorg

20-04-2018
  • Landelijk Protocol Ambulancezorg: 25 jaar basis voor goede zorg/

Landelijk Protocol Ambulancezorg: 25 jaar basis voor goede zorg

Meer dan honderd ambulanceprofessionals kwamen op vrijdag 20 april bij elkaar op de startconferentie ‘Landelijke Protocol Ambulancezorg’ (LPA) in Harderwijk. Het LPA vormt al 25 jaar de basis van hun dagelijkse werk in de ambulancezorg. Deelnemers aan de conferentie gaan aan de slag met een grote uitdaging: het maken van state-of-the-art pre-hospital protocollen die passen bij de ontwikkelingen in de ambulancezorg én de spoedzorgketen.

Evidence-based zorg door LPA

Dankzij het LPA kunnen ambulancehulpverleners evidence-based zorg verlenen. Het LPA draagt dan ook bij aan het leveren van goede patiëntenzorg. Het is echter niet zo dat het protocol in alle situaties rigide gevolgd moet worden. De ambulancehulpverlener krijgt ondersteuning van het LPA bij het nemen van beslissingen over passende zorg voor een individuele patiënt.

Van toen tot nu

Het eerste LPA is in 1992 als een boekje gepubliceerd. In 2014 volgde de 8e versie van het LPA, nu ook in app-vorm. De app is in 2018 aangevuld met specifieke handelingen. Het huidige LPA, versie 8.1, is in 2016 gepubliceerd en met deze startconferentie werd weer een begin gemaakt met de volgende versie.

Protocollencommissie

De totstandkoming van de LPA wordt begeleid door de protocollencommissie. Hierin zijn verschillende organisaties vertegenwoordigd, zoals de Nederlandse Vereniging van Medisch Managers Ambulancezorg (NVMMA) en de V&VN Ambulancezorg. Ambulancezorg Nederland ondersteunt de commissie.

Trots

Eerder deze week was de protocollencommissie aanwezig op het EMS-congres in Kopenhagen. Daar gaf de commissie een workshop over het LPA aan aanwezigen afkomstig uit allerlei verschillende landen. Het is namelijk uniek dat ambulancezorgaanbieders gezamenlijk een landelijk gedragen protocol als het LPA ontwikkelen. En daar is de ambulancesector dan ook trots op!

Vragen? 

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen of wilt u meer weten, neem dan contact op met Trudie van Duin, programmamanager AZN, via t.vanduin@ambulancezorg.nl.