23-05-2022

Kennis halen en brengen op het EMS congres in Glasgow!

Na lang wachten, drie jaar om precies te zijn, vond dit jaar de 5e editie van het Europese Emergency Medical Services (EMS) symposium dan eindelijk weer plaats. Ruim 1100 deelnemers bezochten van 4 tot 6 mei het internationale EMS congres in Glasgow, Schotland. Het thema dit jaar was ‘People make EMS’. Aanwezigen deden veel inspiratie en kennis op tijdens de vele plenaire lezingen, workshops, presentaties en de European EMS Championship.

Kennis halen

Nederland was goed vertegenwoordigd in Glasgow: ruim 120 Nederlandse deelnemers, werkzaam bij verschillende regionale ambulancevoorzieningen (RAV’s) en opleidingsinstituten, waren op het congres aanwezig. Zij hebben veel kennis uit Nederland naar het congres gebracht, én hebben zich op het gebied van acute zorg laten inspireren door de kennis en best practices van andere landen. Martin Smeekes, oud bestuurder RAV Noord-Holland-Noord en AZN-vertegenwoordiger in het EMS Leadership Network, de initiatiefnemer van dit congres, zegt hierover het volgende: “De Nederlandse ambulancezorg is van ongekende hoge kwaliteit, ook in vergelijking met andere landen, zowel binnen als buiten Europa. Echter doen we onszelf als ambulancesector te kort als we denken dat het niet nog steeds beter kan. Er is altijd ruimte voor verbetering. Het EMS congres is dé plek om je te laten inspireren. Een concreet voorbeeld zijn de Scandinavische landen. Denemarken liet vanuit Meldkamer Kopenhagen zien dat centralisten daar gebruik maken van beeldmateriaal dat de 112-melder ter plaatste gemaakt heeft. De meldkamer krijgt toestemming van de melder voor het mogen gebruiken van de beelden die de melder toestuurt. Dit verloopt daar soepel en goed. De Scandinavische landen gaan met de privacywetgeving anders om dan in Nederland, wat in deze de kwaliteit van de zorg ten goede komt. Door de meegestuurde beelden kunnen de centralisten in Kopenhagen de situatie van de patiënt beter beoordelen, waardoor de centralist direct gerichte meldersinstructie kan geven en de juiste vervolgzorg kan inzetten. De RAV-bestuurders die in Glasgow waren, reageerden enthousiast op het gebruik van beelden in de buitenlandse meldkamers ambulancezorg. Ze gaan dit zelfs mogelijk verder onderzoeken in Kopenhagen, waar dit alles volledig uitgewerkt is. Zo zie je dat een Europese samenwerking als het European EMS congres kennisdeling mogelijk maakt en kan leiden tot verbeteringen van de acute zorg”.

Kennis brengen

Smeekes is content dat hij namens AZN zitting heeft in het EMS Leadership Network. “Dit geeft mij de mogelijkheid om alle mooie producten, initiatieven en paradepaardjes van de Nederlandse ambulancezorg een internationaal podium te geven. Als je niet in dat Network zit, heb je namelijk veel minder invloed op de congresprogrammering. Ik ben er dan ook heel trots op dat we dit jaar zo veel Nederlandse sprekers en presentaties hadden op het congres. Dankzij hun inbreng hebben we ook op internationaal niveau kunnen laten zien dat Nederland toonaangevend is op het gebied van de acute zorg.

De Nederlandse sprekers op een rij

  • Verpleegkundig specialist Risco van Vliet (RAV Brabant Midden-West-Noord) gaf posterpresentaties over het hechten van wonden door verpleegkundig specialisten in de ambulancezorg.
  • Lucia uit het Broek en Bastiaan Ort, onderzoekers bij het Lectoraat Acute Intensieve zorg van Hogeschool Arnhem Nijmegen gaven posterpresentaties over respectievelijk het besluitvormingsproces van ambulancezorgprofessionals en risicostratificatie en besluitvorming door ambulancezorgprofessionals bij wegraking op basis van syncope. Beide onderzoeken zijn uitgevoerd in het kader van de Safe End studie in samenwerking met RAV’s, AZN en V&VN Ambulancezorg.
  • Wouter Potters, onderzoeker AMC, verzorgde een TEDTalk over het ELECTRA-STROKE onderzoek, naar de toepassing van het EEG op de ambulance, om direct te kunnen onderscheiden wie naar een trombolyse- en wie naar een trombectomie ziekenhuis moet. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij Ambulance Amsterdam en RAV Noord-Holland Noord.
  • Bert Dercksen, medisch manager bij UMCG Ambulancezorg, gaf bij het thema ‘Education in EMS’ een presentatie waarin het belang van klinisch redeneren, besluitvorming en het SPART-model centraal stonden.
  • In dezelfde sessie presenteerde Ron Brendel, namens de Academie voor de ambulancezorg, de opleidingsstructuur voor ambulancezorgverleners in Nederland.
  • Verpleegkundig specialisten Rudolf Tolsma (Ambulance IJsselland) en Lennert Breedveld (RAV Brabant Midden–West-Noord) mochten tot slot hun genomineerde ‘abstracts’ verdedigen in de sessie ‘The 6 most innovative abstracts’. Ook verdedigde Rudolf Tolsma, namens de studiegroep, een genomineerd abstract, bij de sessie ‘The 5 best abstracts’. Tolsma ontving voor dit ON-TIME 3 onderzoek de publieksprijs.
  • Ruud Koster, cardioloog AMC en onderzoeker Arrest over de sterk verbeterde overleving door inzet van burgerhulpverleners bij OHCA in Noord-Holland Noord en Twente.
  • Martin Smeekes, lid EMS Leadership Network EU over de bestrijding van de COVID pandemie in Nederland, evaluatie en geleerde lessen.

EMS-Championship

Een ander belangrijk onderdeel van het EMS congres is de EMS-Championship, een wedstrijd waarin teams van alle aanwezige landen tegen elkaar strijden. Dit jaar namen maar liefst 16 teams deel aan het championship. Nederland was aanwezig met twee teams: team Ambulance Amsterdam/Kennemerland en team RAV Brabant Midden-West-Noord. In de voorronde moesten alle teams tijdens twee scenario’s laten zien welke zorg zij aan de patiënten zouden verlenen. Het team van Ambulance Amsterdam/Kennemerland haalde hierbij de finale en verleende, onder toezicht van de jury, en in aanwezigheid van honderden toeschouwers waaronder veel vakgenoten, zeer goede ambulancezorg aan meerdere gewonden in een skigebied-scenario.
Team Amsterdam/Kennemerland sleepte met dit finale-onderdeel zowel de publieksprijs, als de tweede prijs van de jury binnen. Een fantastische prestatie!

Op naar 2024

Helaas komt aan alles een eind, zo ook aan dit fantastische EMS congres. Op 6 mei gingen alle aanwezigen dan ook weer geïnspireerd en voldaan huiswaarts. Iedereen kijkt nu al uit naar het volgende European EMS congres dat in 2024 plaats zal vinden. Want kennis is immers het enige dat je kunt vermenigvuldigen door het te delen!

Meer informatie over het EMS congres alsmede de presentaties die zijn gegeven vindt u hier.