31-05-2018

Conferentie 2018 EENA (112)

De jaarlijkse conferentie van de EENA (European Emergency Number Association) vond dit jaar plaats van 25-27 april in Ljubljana (Slovenië). Met 720 deelnemers uit 55 landen werd een nieuw record gevestigd.

De EENA is een ngo gevestigd in Brussel en heeft als missie het bijdragen aan de verbetering van de veiligheid van burgers. Volgens EENA moet iedere burger toegang hebben tot noodhulpdiensten en de juiste informatie en de juiste zorg ontvangen bij een noodgeval of ramp. Meer dan 1300 personen uit 84 landen over de gehele wereld, allen werkzaam bij de noodhulpdiensten (hulpverleners, centralisten, technici, enz.) zijn EENA-lid (lidmaatschap is gratis). Andere leden zijn bedrijven actief in deze sector en telecomproviders.

Doel van de jaarlijkse EENA conferentie is vooral uitwisseling van informatie en van elkaar leren (Learn, Connect, Grow & Discover).

Dit jaar passeerden diverse onderwerpen de revue, waaronder als keynotes op de eerste dag gebruik van drones, kunstmatige intelligentie en noodzaak van cybersecurity bij noodhulpdiensten. Tijdens parallel sessies op dag één en twee werd aandacht besteed aan vele thema’s, waaronder gebruik van multimedia en social media in meldkamers, gebruik van virtual reality bij opleiding van hulpverleners, 112-apps, AED-netwerken en implementatie eCall. Op dag drie kwamen o.a. Waze (community tool voor navigatie) en Europese wetgeving van invloed op noodhulpdiensten aan de orde. Naast de presentaties en discussies was er zoals ieder jaar een kleine beurs van leveranciers van oplossingen.

Uiteraard tijdens de conferentie ook weer veel aandacht voor ELS (Emergency Location Service) voor het snel doorgeven van de melderlocatie aan de meldkamer bij incidentmeldingen met een smartphone. EENA heeft hier sinds 2013 met Google aan gewerkt met als resultaat AML (Advanced Mobile Location) voor Android smartphones. Sinds de eerste implementatie in 2016 in de UK is de bal echt gaan rollen en met het overstag gaan van Apple begin 2018 is nu vrijwel de gehele smartphone markt gedekt. ELS is nu geïmplementeerd in 9 landen binnen Europa, waaronder België. Diverse indrukwekkende cases uit deze landen werden gepresenteerd waarbij ELS het verschil heeft gemaakt tussen leven en dood. Nog eens 15 landen zijn bezig met de implementatie, waaronder ook Nederland. Vermoedelijk wordt ELS begin 2019 actief in ons land.

De EENA conferentie 2019 vindt plaats van 10-12 april in Dubrovnik (Kroatië).

Klik hier voor meer informatie over de EENA.