04-12-2017

Duurzame kleding bespaart 14 zeecontainers pesticide per jaar

De Faciliteit Landelijke Inkoop Brandweer (FLIB) van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) heeft met zijn aanbestedingen voor sportkleding en kazernekleding voor de brandweer ingezet op duurzaamheid. De resultaten zijn indrukwekkend. Het gaat om de inkoop van in totaal 54.000 kg katoen en 48.000 kg polyester. Er wordt door de keuze voor gerecycled polyester en biologisch katoen bijna 160 ton CO2 bespaard. Dat is een besparing van 70 procent. Ook het energieverbruik is lager, namelijk 600 GJ in plaats van 4.500 GJ. Dat is een besparing van 87 procent. Tot slot wordt er 262 ton aan synthetische bestrijdingsmiddelen vermeden.

“Ter illustratie: de bespaarde energie kan onze drie IFV-locaties voor een jaar laten draaien. Ook besparen we 14 zeecontainers aan pesticide per jaar, door de keuze voor biologisch katoen en gerecycled polyester”, vertelt Ruud Scheerder, portfoliomanager Inkoop van bij de FLIB van het IFV. De FLIB versterkt veiligheidsregio’s bij het professionaliseren van de inkoopfunctie.

100 procent duurzaam
De aanbesteding, met een contract voor 8 jaar ter waarde van 4,5 miljoen euro, had als belangrijkste uitgangspunt dat de vezels in de kleding gerecycled of biologisch geteeld moesten zijn. “We hoopten op ten minste 20 procent gerecyclede vezels. Het was daarom een grote verrassing toen we een inschrijving kregen, waarin leverancier Bizzwear Facilities een 100 procent duurzaam voorstel deed. Het biologische katoen is gecertificeerd volgens de Global Organic Trade Standard en de polyestervezels conform de Global Recycle Standard. Dit voorstel was ook nog eens binnen de plafondbedragen.”

Tot standaard verheven
Na deze aanbesteding wilde Scheerder weten wat de impact van de aanbesteding op het milieu is. Is het wel echt duurzaam? Hiervoor schakelde hij onderzoeks- en adviesbureau CE Delft in. “De mooie cijfers in dit rapport hebben ervoor gezorgd dat we deze vorm van duurzaamheid tot standaard hebben verheven. De tool die voor het rapport van CE Delft is gebruikt, wordt nu ook ingezet als gunningscriterium bij een volgende aanbesteding. De leveranciers moeten een aantal vragen beantwoorden over de gebruikte stoffen. Een onafhankelijk specialist kijkt vervolgens naar de harde cijfers, op het gebied van CO2, waterverbruik en fossiele energie, die uit de tool komen. De laagste waardes krijgen vervolgens de meeste punten. Deze methode gaat toegepast worden in de lopende aanbesteding voor ambulancekleding”.

Recyclen kleding met Defensie
“Het is echter niet onze eerste stap richting duurzaamheid. We sparden al veel met de Rijkscategorie kleding. Binnen deze samenwerking verzorgen we al met het ministerie van Defensie de recycling van de retourstroom van Brandweerkleding. We wilden nu echter ook duurzaamheid doorvoeren aan de voorkant van de keten. De aanbesteding was een mooi vervolg”, concludeert Scheerder.

Bron: Aanbestedingscafe.nl