13-09-2022

Duitse ambulances sturen digitale berichten naar Twentse SEH

Duitse ambulances kunnen nu digitaal patiëntgegevens naar de Spoed Eisende Hulp (SEH) in Medisch Spectrum Twente (MST) versturen. De afgelopen tijd is hard gewerkt om de ICT-omgevingen te koppelen, zodat de onderlinge communicatie verbeterd wordt.

De voormalige werkwijze met telefonie en sms- berichten is nu omgezet naar een digitaal bericht waarbij patiëntdata en eventuele letselfoto’s naar de SEH van het MST gestuurd kunnen worden. Om dit te bewerkstelligen zijn de Duitse- en Nederlandse ICT- systemen gekoppeld. Een Duits bericht wordt automatisch vertaald naar het Nederlands. De acute zorg in de grensregio beschikt hierdoor over een snellere informatievoorziening voor de Spoed Eisende Hulp (SEH) in ziekenhuis MST. De nieuwe manier van werken is mede dankzij de Europese subsidieregeling Interreg mogelijk gemaakt. Dit is een subsidie om samenwerking tussen regio’s binnen Europa te verbeteren.

Snel de juiste zorg

Traumachirurg en medisch manager Traumacentrum MST Ralph de Wit, is blij met de koppeling van de ICT-systemen. “We zijn hierdoor als ziekenhuis nog beter geïnformeerd over de toestand van een patiënt die uit Duitsland naar ons ziekenhuis wordt vervoerd. Hierdoor kunnen we betere voorbereidingen treffen en sneller de juiste zorg opstarten. Daarnaast wordt informatie direct digitaal in onze systemen vastgelegd, waardoor we effectiever kunnen werken.”

Grensoverschrijdende samenwerking

ZorgNet Oost, MST Enschede, Kreis Borken, Nictiz, Ambulancezorg Nederland, Bureau Acute Zorg Euregio en Enovation werken intensief samen voor grensoverschrijdende patiëntenzorg. Duitse ambulances ondersteunen de Nederlandse ambulancezorg, als er tijdens piekmomenten en acute situaties niet direct een Nederlandse ambulance beschikbaar is. Dat gebeurt andersom ook. Alle partijen hadden de wens om de informatievoorziening tijdens het patiëntenvervoer te verbeteren, dat is nu gebeurd. De ervaringen en kennis van dit project worden ook beschikbaar gesteld voor andere Nederlandse ziekenhuizen.

Ambulancezorg Nederland

Branchevereniging Ambulancezorg Nederland heeft het mogelijk gemaakt dat de uitwisseling kan plaats vinden via haar landelijk schakelpunt LSDV (Landelijke Server Digitale Vooraankondiging). Daarmee is de uitwisseling volledig in lijn met de gegevensuitwisseling zoals die al jaren plaatsvindt tussen Nederlandse ambulancevoorzieningen en ziekenhuizen. Hierdoor is de werkwijze in het ziekenhuis voor een digitaal bericht, zowel voor digitale berichten van een Nederlandse-, als van een Duitse ambulance, precies hetzelfde.

Meer informatie

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen of wilt u meer weten over gegevensuitwisseling door ambulancezorg? Neem dan contact op met Anno van Dijken.