Cao-akkoord voor nieuwe cao ambulancezorg

11-10-2023

Cao-akkoord voor nieuwe cao ambulancezorg

De ledenraadpleging van de vakbonden CNV Zorg & Welzijn en FNV Zorg en Welzijn over het onderhandelingsresultaat voor de nieuwe cao is afgerond. Een grote meerderheid van de leden heeft positief gestemd. Hiermee is de nieuwe cao ambulancezorg een feit. Han Noten, voorzitter AZN: “Met deze nieuwe cao tonen werkgevers hun waardering voor ambulancezorgprofessionals: zij verdienen deze goede arbeidsvoorwaarden en salarisverhoging”. De eerste salarisverhoging met terugwerkende kracht zal in de maand november 2023 door werkgevers worden doorgevoerd.

De belangrijkste afspraken binnen het akkoord zijn onder meer een salarisverhoging gelijk aan de cao-ziekenhuizen:

  • per 1 februari 2023 (terugwerkende kracht) gaan de salarissen met 5% omhoog.
  • op 1 december 2023 komt daar nog eens 5% bij, met een bodem van € 150 per maand en met een maximum van € 300 voor de hogere loonschalen.
  • op 1 juni 2024 gaan de lonen opnieuw met 5% omhoog, met een bodem van € 150. De medewerkers in de hogere salarisschalen krijgen er 2% bij, plus € 180.

Andere onderwerpen zijn onder meer betaald ouderschapsverlof, een hogere reiskostenvergoeding en duidelijke afspraken over roosters en diensten binnen de sector.

Vervolg

Cao-partijen gaan nu aan de slag met het omzetten van de afspraken uit het akkoord in cao-bepalingen. Zodra de nieuwe cao gereed is zal deze op de website van AZN worden geplaatst en wordt de cao app vernieuwd.

Over de cao

De cao ambulancezorg geldt voor meer dan 7000 ambulancezorgprofessionals werkzaam bij de 25 Regionale Ambulancevoorzieningen (RAV’s) in Nederland. De nieuwe cao ambulancezorg loopt tot en met 31 januari 2025.