Wederopbouw Sint Maarten

25-10-2017

Ambulancediensten werken samen voor wederopbouw Sint Maarten

Ambulancediensten Brabant Midden-West-Noord, Groningen, IJsselland en Oost werken samen aan wederopbouw op Sint Maarten na orkaan Irma.

Op verzoek van de Sint Maartense minister Lee (Volksgezondheid, sociale ontwikkeling en arbeid) aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben ambulancediensten Ambulancezorg Groningen, RAV IJsselland, Ambulance Oost en RAV Brabant Midden-West-Noord een team naar Sint Maarten gestuurd.

Roosterdiensten en trainingen

Het team, dat bestaat uit verpleegkundig specialisten, ambulancechauffeurs en ambulanceverpleegkundigen, neemt onder leiding van een coördinator tijdelijk de roosterdiensten over. Gedurende ruim drie weken verrichten de medewerkers diverse ambulancewerkzaamheden. Hierdoor kunnen de plaatselijke ambulancemedewerkers die sinds orkaan Irma non-stop hebben gewerkt, rust nemen en aandacht geven aan hun eigen situatie. Enkele medewerkers uit Nederland zijn bekend met de lokale situatie vanwege eerdere samenwerking en het geven van trainingen op Sint Maarten.

Passende hulp

De ambulancemedewerkers van Sint Maarten geven zelf aan welke hulp zij het meest nodig hebben. Nu de situatie op Sint Maarten rustiger is geworden door eerdere ondersteuning vanuit defensie, politie en USAR kan het samengestelde team de ambulancewerkzaamheden in een veilige omgeving verrichten. 

De inzet van het team wordt mede mogelijk gemaakt door de directies van Ambulancezorg Groningen, RAV IJsselland, Ambulance Oost en RAV Brabant Midden-West-Noord en is door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties gefinancierd.