112 Bellen?


Stel je voor dat een auto op straat een fietser aanrijdt. Dan kan het zijn dat de meneer of mevrouw die op de fiets zat ernstig gewond is. Denk aan een gebroken been bijvoorbeeld. 112 moet worden gebeld. Je krijgt dan iemand aan de telefoon die vraagt wie je wilt spreken. De politie, de brandweer of de ambulance. Je zegt dan dat er een ambulance nodig is.
 
De persoon die je aan de telefoon hebt gaat je daarna allerlei vragen stellen. Vooral over degene die het ongeluk heeft gehad. Kan het slachtoffer (de gewonde persoon) nog ademen? Praat ‘ie terug als je iets vraagt? Dat soort dingen. Dan stuurt de centralist, dat is degene die aan de telefoon is, een ambulance. De ambulancemensen worden gewaarschuwd en gaan op pad. Als dat nodig is natuurlijk. Soms vertelt de centralist ook of je nog iets voor de meneer of mevrouw die op straat ligt kan doen.Er komt niet alleen een auto bij een ongeluk op straat. Als iemand thuis is en bijvoorbeeld ineens heel slecht kan ademhalen moet je ook 112 bellen. Soms doet de politie of de brandweer dat. Bij een aanrijding op de snelweg of bij een brand. Er kan ook iets gebeurd zijn waarvoor je niet 112 belt, maar gewoon de politie. Dan is er geen haast bij en bel je 0900-8844.
 
 
Het nummer 112 wordt heel vaak voor niets gebeld. Van elke 7x dat er wordt gebeld is 1 telefoontje een grap of onnodig.
Dat kan gevaarlijk zijn voor mensen die echt hulp nodig hebben. De politie kan grote mensen maar ook kinderen vinden die 112 voor niets bellen. Dat kan via nummerherkenning (het telefoonnummer van de persoon die belt is te zien).