Geschiedenis


Heel vroeger waren er nog geen ambulances. Zieke mensen werden opgehaald met draagmanden, fietsen of bootjes. Iets meer dan 100 jaar geleden (toen je opa en oma nog niet eens geboren waren) kwamen de eerste ziekenauto’s op de weg. Ze waren van een garage of een taxibedrijf. De huisarts belde als er iets mis was. Dan kwamen de ziekenauto’s naar de afgesproken plek. Ze hadden niet meer dan een brancard en een EHBO-doos bij zich. Dat was niet erg, want de ambulance was er vooral om mensen zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te brengen.
Iets meer dan 50 jaar geleden gebeurde er een grote ramp. Daardoor werd alles wat met de ambulances te maken had beter. Zo gingen er bijvoorbeeld verpleegkundigen mee met de ambulance. Die konden echt mensen op straat helpen. Ook kwamen er steeds meer apparaten in de auto.
Ongeveer 50 jaar geleden vond iedereen dat patiënten na een ongeluk soms wel heel lang op een ambulance moesten wachten. Dus kwamen er meer ziekenauto’s. Lastig was nog wel dat er niet 1 telefoonnummer was voor het hele land. En je kon de mensen die in de ambulance zaten ook niet bellen als ze onderweg waren. Er waren nog geen mobieltjes.