Alle patiënten van het UMC St Radboud in Nijmegen kunnen binnenkort thuis achter de computer met een eigen inlogcode hun persoonlijke elektronische patiëntendossier inzien. Bloeduitslagen, operatieverslagen, afspraken voor polikliniek en nieuwe onderzoeken worden per direct zichtbaar.


Over niet al te lange tijd zijn eveneens röntgenfoto's en aantekeningen te raadplegen. Ook slecht nieuws, zoals de diagnose kanker, komt erin te staan. "Maar dat gebeurt pas na een persoonlijk gesprek met de arts", aldus projectleider Jan Kremer.

De service wordt beschikbaar voor iedereen met een 'Radboud-patiëntennummer'. "Dat zijn er enige honderdduizenden. Onze patiënten komen uit de regio, maar ook van ver daarbuiten."

Op termijn wil de Radboud alle medische informatie digitaal beschikbaar maken, met een paar uitzonderingen. Bij een psychiatrische patiënt die suïcidaal is, kan dit niet. Ook mag een transplantatiepatiënt niet weten wie zijn donor is. Diens naam staat wel in het papieren dossier."

Het Radboudziekenhuis is volgens Kremer het eerste ziekenhuis in Nederland dat medische informatie digitaal toegankelijk maakt voor al zijn patiënten. 'MijnRadbouddossier', zoals het digitale document heet, staat los van het Elektronische Patiëntendossier (EPD). De Eerste Kamer stelde hier in het najaar vraagtekens bij in verband met de privacy. "Die loopt bij het Radbouddossier geen gevaar. Bij het landelijke EPD kunnen via een gemeenschappelijk schakelpunt disciplines van buiten het ziekenhuis als huisartsen en apothekers privacygevoelige informatie van patiënten ophalen. Daar is hier geen sprake van. Het Radbouddossier is iets tussen alleen het Radboudziekenhuis en de patiënt."


Bron: De Gelderlander