Instructiefilm aan-& uitkleden


Onderaan deze pagina kunt u de instructiefilms 'Aan- en uitkleedprocedure Persoonlijke Beschermings Maatregelen (PBM) bij van ebola (verdachte) patiënten' bekijken. De films geven visuele ondersteuning aan de protollen en werkinstructies en belichten de belangrijkste aandachtspunten tijdens het aan- en uitkleden. Achtergrond en detailinformatie vindt u in de protocollen en werkinstructies. 

Lees eerst de volgende aandachtspunten voordat u de film bekijkt!

Afplakken met tape
  • Een stuk tape op de capuchon en het masker hoeft alleen aangebracht te worden indien de kans bestaat dat door een buigende beweging de capuchon naar achteren schuift.
  • Het is niet nodig de buitenhandschoenen aan de mouw van de overall te tapen als de lange schacht elastisch is en daarmee inlopen van vloeistoffen voorkomt.
Reinigen pakken
  • Grotere hoeveelheden speeksel, braaksel, bloed, etc. kunnen van de overall worden verwijderd zoals te zien is in de film. Dit is niet perse noodzakelijk. De Team Coordinator (TC) beslist hierover.
Afvoeren besmet materiaal
  • Het derde teamlid, de ambulancechauffeur (ACH), vouwt aan het einde van de uitkleedprocedure het grondzeil, met daarop de besmette materialen, bijeen. De ACH deponeert het grondzeil met besmette materialen in de daarvoor bestemde ton. De ACH laat het besmette materiaal rustig, zonder te proppen(!), in de ton zakken. De ACH mag dit uitsluitend doen als hij/zij niet in besmet gebied is geweest. Dat wil dus zeggen dat de rit ongecompliceerd is verlopen en de ACH dus nog nergens in de buurt van een besmet gebied is geweest.
  • De ACH dient zijn/haar gezicht aanvullend te beschermen. Dit ter voorkoming van besmetting van opspattend besmet materiaal. 
  • Nadat de ACH de besmette materialen in de ton heeft laten zaken, moeten de handschoenen en onderarmen eerst ontsmet worden met alcohol, voordat de uitkleedprocedure gestart kan worden. Daarna kan hij/zij zichzelf uitkleden.
  • Indien een vermoeden bestaat dat er -tijdens het afvoeren van besmet materiaal- besmet materiaal in contact is geweest met het pak van de ACH, beslist de TC of de ACH zichzelf kan uitkleden, of dat hij/zij moet worden bijgestaan door een collega. Indien dit laatste het geval is, moet de gehele uitkleedprocedure met twee personen herhaald te worden, conform de instucties in de film. Dit betekent dat weer iemand opnieuw of extra in het pak moet.
Wij benadrukken nogmaals dat de procedures alleen door gedegen oefening veilig kunnen worden uitgevoerd!

Bekijk nu de films

AankleedprocedureUitkleedprocedure