Geslaagde bijeenkomst voor ergocoaches


Circa 55 ergocoaches uit de ambulancesector waren op 23 mei jl. aanwezig tijdens de bijeenkomst over fysieke belasting in de ambulancezorg. Het delen van kennis over ergonomie en het uitwisselen van goede praktijkvoorbeelden stonden deze dag centraal. De bijeenkomst werd gefaciliteerd door Ambulancezorg Nederland (AZN).
 

Gevarieerd plenair gedeelte
Betty van der Roest, programmamanager AZN, opende de bijeenkomst. Daarna nam Nico Knibbe van LOCOmotion het stokje van haar over. Hij gaf een presentatie over de rol van ergocoaches in de zorgsector. Daarna maakte het publiek kennis met de nieuwe arbocatalogus voor de ambulancezorg, waarin alle relevante informatie over fysieke belasting in de ambulancezorg te vinden is. Ook werd de website Ergofilm voor het voetlicht gebracht. Op deze website staan korte filmpjes met goede voorbeelden uit de praktijk. Tip: deze filmpjes kunnen uitstekend gebruikt worden om met anderen uit te wisselen.

 
De workshops
Na het plenaire gedeelte draaiden alle aanwezigen mee met drie verschillende workshops:

Inrichting ambulance: de ergonomische principes
Piet van Lingen, onderzoeker en consultant bij TNO, nam zijn publiek mee in een workshop over algemene ergonomische principes en de ontwikkelingen die spelen op dit terrein. Vervolgens maakte hij de vertaalslag naar de inrichting van de ambulance. Knelpunten werden benoemd en aanwezigen bespraken met elkaar oplossingen om de inrichting te verbeteren.

Vliegen door het ziekenhuis: tilmatten
Tiny Kramer, ambulancechauffeur bij UMCG Ambulancezorg, verzorgde samen met Ben Kant, werkzaam bij ArjoHuntleigh, een presentatie over het werken met tilmatten. Met behulp van beelden uit de praktijk lichtte ze de werkwijze toe. Ziekenhuizen en verpleeghuizen in de regio zijn uitgerust met tilliften. Op de brancards ligt de tilmat en bij aankomst in het ziekenhuis of het verpleeghuis wordt de patiënt met de tillift van de brancard gehaald. Door deze werkwijze wordt er door de ambulancemedewerkers steeds minder met de hand getild. De workshop werd afgesloten met een korte demonstratie van de tillift.

Patiënten met obesitas veilig verplaatsen
Nico Knibbe vertelde de aanwezigen alles over patienten met obesitas. Aan de hand van cijfers liet hij zien dat het aantal mensen in Nederland met matig tot ernstig overgewicht toeneemt. De kans dat ambulancehulpverleners te maken krijgen met patiënten met ernstig overgewicht neemt dus ook toe. Met korte filmpjes gaf Nico tips hoe je patiënten met overgewicht veilig kunt verplaatsen en hoe je overbelasting bij jezelf -of bij je medewerkers- kunt voorkomen. Deze filmpjes zijn ook te zien op de website bmi40plus.nl.


Meer informatie?
Hebt u naar aanleiding van dit artikel vragen, of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Betty van der Roest, programmamanager AZN, via b.vanderroest@ambulancezorg.nl