Risico’s grondiger inschatten is aanvulling op dagelijkse praktijk


Hans-Eric van Dragt, kwaliteitscoördinator en beleidsmedewerker RAD Hollands Midden werkt samen met Angeli Blankers, beleidsmedewerker RAV Gooi en Vechtstreek aan de regionale pilot Prospectieve Risico Inventarisatie (PRI).

“We leggen nu de laatste hand aan een document voor de toolkit. Dat document geeft collega’s iets in handen, namelijk de mogelijkheid om zelf met een prospectieve risico-inventarisatie aan de gang te gaan. Daarvoor kun je verschillende methodieken hanteren. Wij beschrijven ze. Je kunt ze los van elkaar gebruiken maar ook een mix maken is mogelijk. Het gaat erom dat je handvatten krijgt, een keuze kunt maken hoe je de analysefase in je eigen organisatie passend wilt vorm geven.

In het document laten we zien hoe je resultaten kunt bereiken, hoeveel tijd je nodig hebt, met welke samenstelling qua team je zou kunnen werken en hoe je onderwerpen kiest. Vooral de vraag wie er in het uitvoerende team moeten zitten is belangrijk. Daarin zijn mensen nodig die kennis hebben van het onderwerp, maar ook collega’s die notuleren en gegevens kunnen invoeren.


Ik vond het heel prettig te merken dat er altijd een methodiek is die past binnen de organisatie waar je werkt. Je kunt je voorstellen dat je in een kleinere organisatie wat minder tijd kunt investeren. Wij zijn geen grote organisatie, maar hebben toch gekozen voor een wat uitgebreidere analyse. Daar is een speciaal programma voor en daar wilde iedereen voor gaan. Basaal leiden de verschillende methodieken overigens tot dezelfde uitkomsten. Maar als je in de eerste ronde wat meer tijd investeert is het de volgende keer makkelijker. Je hebt dan bovendien in één oogopslag alles in beeld.

Ze zeggen altijd dat voorkomen beter is dan genezen. Dat geldt bij patiëntveiligheid bij uitstek. Als je risico’s goed in kaart hebt kun je beginnen met proberen ze te voorkomen. Zeker met een multidisciplinair team kun je goed analyseren. Wat is de oorzaak van een bepaalde risicovolle gebeurtenis en hoe kunnen we dat voor zijn? Op die manier kun je risico’s vermijden en voorkom je de consequenties. In wezen gebeurt dat ook al in de dagelijkse praktijk, maar in beperkte mate. Een risico-analyse gebeurt grondiger, je staat er in een ander verband bij stil”.