Kan het LPA nog beter? Onderzoek naar de vormgeving van het LPA


Het Landelijk Protocol Ambulancezorg (LPA) is veel veranderd in de afgelopen jaren. Daarom starten er in 2016 twee onderzoeken naar de vormgeving van het LPA. Deze onderzoeken maken onderdeel uit van de Landelijke onderzoeksagenda ambulancezorg.  Een kernonderwerp in de onderzoeksagenda is protocoladherentie (protocolopvolging).
 

De enquête
Vanaf 1 juni a.s. worden ambulanceverpleegkundigen, ambulancechauffeurs, medisch managers ambulancezorg, verpleegkundig specialisten en physician assistants uitgenodigd om een enquête in te vullen. De enquête zal worden verspreid via de website van Ambulancezorg Nederland (AZN) en de Ambulancezorg-app. Ook worden RAV’s gevraagd dit op intranet te plaatsen. In de enquête worden vragen gesteld over waar het LPA voor wordt gebruikt, hoe dat wordt gedaan en hoe moeilijk of makkelijk het is om informatie in het LPA te vinden. Ook stellen we vragen over hoe begrijpelijk de stroomschema’s zijn en wat er wordt gemist in het LPA. Het invullen van de enquête duurt 25 minuten en is anoniem. Onder de deelnemers verloten de onderzoekers 20 cadeaubonnen van € 20,--. De enquête kan worden ingevuld met een smartphone, tablet of pc.
 
Innovatief experiment
Deze zomer en herfst kunnen -op locatie- 120 ambulanceverpleegkundigen meedoen aan een computerexperiment. Voor dit experiment gebruiken we de nieuwste technologie. In een uur worden verschillende opdrachten met en zonder het LPA uitgevoerd. Door deze opdrachten zien wij hoe begrijpelijk het LPA is en hoe het LPA beter op het werken in de praktijk aan kan sluiten.
 
Aanmelden experiment

Aanmelden voor het experiment kan vanaf 1 juni a.s. via de website van AZN, zie Nieuws.
 
Vragen over deze onderzoeken?
Neem contact op met Wim ten Wolde, programmamanager AZN of Lisette Firet, onderzoeker Radboud Universiteit.