Kleding Update nr. 25 - april 2019

Kleding Update nr. 25 - april 2019

De nieuwe ambulancekleding is tijdens de landelijke draagproef goed getest door ambulancehulpverleners uit alle regio’s. Zij hebben hun op- en aanmerkingen op de kleding via een uitgebreide vragenlijst doorgegeven. De Projectgroep Kleding, aangevuld met de kledingontwerpster en acht kledingexperts, boog zich hier vervolgens over. Dit heeft geleid tot een overzicht met aanpassingen die in de kleding worden doorgevoerd. Graag informeren we je hierover via deze Kleding Update.

Betrokken

Het kledingtraject ambulancezorg kenmerkt zich door de enorme betrokkenheid en grote inspraak van ambulancehulpverleners. Belangrijk, want de kennis en ervaring van ambulancehulpverleners is onontbeerlijk om te komen tot goede werkkleding. De brede inspraakmogelijkheden zorgen er ook voor dat er heel veel tips en opmerkingen binnen zijn gekomen na de draagproef. Het betrof zowel individuele opmerkingen, als opmerkingen die afkomstig waren van meerdere draagproefdeelnemers.

Representatief

Voorafgaand aan de Projectgroep Kleding vergadering is daarom een analyse gemaakt van zowel de enquêteresultaten als de opmerkingen die binnenkwamen buiten de enquête om. Naar aanleiding hiervan is besloten dat wensen en opmerkingen die meerdere keren genoemd zijn door de draagproefdeelnemers, leidend waren voor het overleg. Opmerkingen die slechts een enkele keer genoemd werden, zijn beschouwd als individuele wens en daarom als niet representatief voor de mening van de meerderheid van de draagproefdeelnemers.

Uitkomst draagproef

Hieronder lees je de wijzigingen die, naar aanleiding van de draagproef, zullen worden doorgevoerd in de kleding.

Kledingstuk
Broek
De mogelijkheden voor het verbreden van de broekspijpen van de kleinere damesmaten wordt onderzocht. Hierbij wordt de wijdte van de broekspijpen van maat 42 als referentie genomen voor de wijdte bij de kleinere damesmaten.
De kniezakken worden 2 centimeter lager geplaatst. Als ontwikkeltraject voor de toekomst wordt onderzocht of de huidige kniezakken vervangen kunnen worden door een verstelbare variant.
De broek wordt voorzien van 7 riemlussen. Onderzocht wordt of dit ook mogelijk is bij de kleine maten. De huidige pantalon is het uitgangspunt voor de breedte en positie van de riemlussen.
Bij beide dijbeenzakken wordt 1 harmonicaplooi aan de voorzijde aangebracht, zodat er meer ruimte in de dijbeenzakken komt. De harmonicaplooi wordt uitgevoerd in rode stof. Het zakje voor een eventueel kladblokje verdwijnt. De meeste draagproefdeelnemers maken hier geen gebruik van en door het verwijderen van dit zakje ontstaat ook meer ruimte in de dijbeenzak.
T-shirt
De reflectie op de mouwen wordt verwijderd (zit strak , irriteert onder de oksels en is wat zweterig)
1. De Star of Life verdwijnt van de borst en wordt op de rug van het T-shirt geplaatst, in lijn met de polo. De Star of life draagt niet prettig op de borst en wordt als zweterig ervaren. 2. De Star of Life wordt in blauwtinten uitgevoerd (ipv het huidige zilvergrijs) en wordt voorzien van een esculaap, zodat de Star of Life zo veel mogelijk de originele uitvoering nadert. 3. De kleuren behouden gradiƫnt/verloop. 4. Om het beeldmerk komt een witte outline (rand), dit maakt de hoeken minder kwetsbaar.
Werkhemd
De napoleonzak (binnenzak) in het herenwerkhemd wordt vastgezet met een trens.
Polo
De reflectie op de mouwen wordt verwijderd.
De mouwen worden verlengd met 2 cm.
Het pennenzakje wordt aangepast en wordt 2,5 cm. breed, gemeten van stiksel tot stiksel.
Aan het borstzakje wordt een extra vakje toegevoegd voor het pupillenlampje.
Polotrui
De lus voor de microfoon wordt verwijderd. De microfoon is zwaar, waardoor de stof gaat trekken als de microfoon in de lus hangt. Dit ziet er niet mooi uit en voelt ook niet prettig.
Het pennenzakje wordt aangepast en wordt 2,5 cm. breed, gemeten van stiksel tot stiksel.
Aan het borstzakje wordt een extra vakje toegevoegd voor het pupillenlampje.
Softshell-jas
De onderzijde van de jas zit strak, dit ziet er mooi uit, maar is niet handig, want je kunt daardoor niet snel iets pakken dat aan je riem hangt. Om die reden worden er twee korte ritsen onder in de jas geplaatst, die snel open en dicht kunnen.
De borstzak wordt 3 cm dieper gemaakt.
Een ruime ophanglus wordt in de kraag gezet.
Fleecejas
De borstzak wordt 3 cm dieper gemaakt.
Een ruime ophanglus wordt in de kraag gezet.
Fleecejack/parka
De borstzak wordt 3 cm dieper gemaakt.
Een ruime ophanglus wordt in de kraag gezet.
Signaalvest
De lus voor de portofoon wordt hoger gezet en komt op een schouderstuk, tegen de deelnaad.

Uitbreiding kledingpakket

Naast specifieke opmerkingen over de kleding zijn ook verzoeken ingediend voor uitbreiding van het kledingpakket. Zo werd onder meer een coltrui genoemd en een werkhemd met korte mouw. Aanvullingen op de huidige kledinglijn zijn mogelijk, maar de focus ligt nu volledig op goede- en tijdige productie en levering van de huidige kledinglijn. Als ontwikkeltraject is het mogelijk om later eventueel nieuwe kledingstukken te voegen.

Functiebadge

Het doel van het transparante hoesje dat op de jassen bevestigd zit, is niet voor iedereen duidelijk bleek uit de vragen die hierover binnenkwamen. Voor de volledigheid laten we je daarom weten dat in het transparante hoesje op de jassen een badge geschoven kan worden waar een functienaam op staat.

RAV-logo

RAV’s zijn vrij om het eigen logo op de nieuwe kleding aan te laten brengen. De kledingontwerpster heeft hiervoor op de kleding een vaste plek bepaald. Om, met het grote scala aan verschillende RAV-logo’s, toch nog enige eenduidigheid te houden in de uitstraling, dient het RAV logo op een badge in de vorm van een hexagon te worden gezet. De Facilitair Managers zijn hiervan op de hoogte en zijn geïnformeerd over de specificaties van deze badge.

Meer informatie

Heb je naar aanleiding van deze Kleding Update nog vragen, of wil je meer weten, stuur dan een mail naar secretariaatazn@ambulancezorg.nl.